Inamicul nr.1 in ceea ce priveste sanatatea dentara
Descoperita de catre americanul James Leon Wiliams (1852-1932) la sfarsitul sec. XIX, inceputul sec. XX, placa bacteriana dentara se prezinta in faza initiala, sub forma unei pelicule, incolore, aderenta de structurile dentare, ce nu poate fi indepartata in totalitate prin simpla clatire sau jet de apa.
Formarea placii bacteriene incepe la o ora dupa periaj si realizeaza o acumulare maxima dupa circa 30 de zile. In compozitia sa, placa bacteriana prezinta intre 200-400 de specii de bacterii !!! si daca nu este indepartata, aceasta favorizeaza aparitia cariilor, a mirosului neplacut, precum si a afectiunilor parodontale (gingivite, mobilitati ale dintilor). Placa bacteriana are rolul primordial in declansarea bolii parodontale, ce incepe prin gingivite (sangerarea gingiilor chiar si la simpla periere) si poate duce la mobilitati ale dintilor, pana la pierderea totala a acestora (popular cunoscuta sub numele de „parodontoza”).
Periajul corect, regulat si folosirea atei dentare poate duce la indepartarea placii bacteriene, astfel eliminandu-se si posibilitatea formarii tartrului dentar. Odata format, tartrul este greu de indepartat prin simpla periere, fiind necesar detartrajul dentar in cabinetul medicului stomatolog.
Detartrajul este extrem de important, fiind necesara prezenta de cel putin 2 ori pe an in cabinetul stomatologic, tartrul dentar fiind extrem de aderent de suprafata dentara. Tartrul se gaseste atat pe suprafata vizibila a dintelui, tartrul supragingival cat si subgingival. Este foarte important ca in cursul manoperei de indepartare, sa se actioneze si sub nivelul gingiei (este o manopera nedureroasa, usor invaziva).
Astazi, pentru indepartarea tartrului in cabinetul dentar se foloseste alternarea instrumentarului ultrasonic cu cel mecanic.
Avand in vedere toate acestea putem spune ca intretinerea, igiena corespunzatoare a danturii asigura in timp sanatatea tuturor structurilor dentare, reduce aparitia cariilor, inlatura mirosul neplacut si previne mobilitatea dentara.