Ce este ortodontie?

Prof. Edward Hartley Angle (1 Iunie 1855 – 11 August 1930) este cunoscut ca fiind “parintele ortodontiei moderne”, cel ce a facut ca acesta ramura a medicinei dentare sa devina o specialitate de sine. In anul 1900 Edward Angle infiinteaza in Statele Unite , Scoala de Ortodontie Angle (Angle School of Orthodontia), ce contribuie decisiv la pregatirea si formarea profesionala in domeniul ortodontiei dentare. Prof. Angle a fost cel ce a clasificat anomaliile dento-maxilare (clasificari valabile si astazi), a creat dispozitive de tratament si a descris tehnici chirurgicale pentru corectarea diverselor probleme intalnite. Personalitate remarcabila, a publicat articole si carti de specialitate, fiind fara indoiala cel ce a revolutionat modul de intelegere si tratament al anomaliilor dento-maxilare din perspectiva ortodontica.

Alaturi de Angle , un rol important in contributia dezvoltarii ortodontiei moderne l-au mai avut de-a lungul timpului si Prof. Ceil S. Steiner (1896-1989), unul dintre primii studenti ai Prof. Angle, precum si Sheldon Friel (1888-1970) si Allan Brodie, care de asemenea au urmat specializari in domeniul ortodontic sub indrumarea Prof. Angle.

Un alt rol extrem de important in dezvoltarea ortodontiei moderne putem spune ca l-a avut si Dr. Earl W. Renfroe (1907-2000), fiind cel ce a definit ortodontia preventiva si interceptiva.

Contributia tutror a fost esentiala la intelegerea vastului si complexului domeniu al ortodontiei dentare si fiecare in parte, a pus baze solide si a contribuit la dezvoltarea specialitatii ortodontice.

You may also like

Leave a comment